De Pannevloot

Er is al een en ander geschreven over de vissers van De Panne en hun boten. Vooral dan omdat De Panne geen haven had en de boten bij hoogtij zo hoog mogelijk voor anker gingen om dan bij afgaand tij droog te vallen. Maar ook omdat De Panne in het begin van de jaren 1900, na Oostende, over de tweede grootste vissersvloot beschikte, meer dan honderd eenheden groot.

De bestaande, gepubliceerde artikels beperken zich doorgaans tot het lijsten van het aantal boten per jaar en de soorten gevangen vis, gevolgd door de teloorgang van de visserij en de uitwijking naar andere havens vanaf Wereldoorlog I.

Bij de zoektocht naar de geschiedenis van de P.93 Radium, een van de boten van mijn grootvader Engel Beyen en de trots van menigeen in onze familie, kwamen voortdurend gegevens van andere boten en andere familieleden naar boven. Ook het feit dat een van mijn ooms, Julien Beyen, een postkaartenverzameling probeerde aan te leggen met alle “P” boten heeft mijn interesse voor het onderwerp aangewakkerd. Deze pagina's zijn dan ook een lijst geworden met een opeenvolging van boten, bouwjaren en eigenaren.

Zo een lijst is nooit compleet, laat staan accuraat. De meeste fouten zitten waarschijnlijk bij het gebruik van de verkeerde afbeeldingen, al dan niet te wijten aan de artistieke vrijheid van postkaartfotografen en uitgevers. Verbeteringen en aanvullingen zijn dan ook steeds welkom. Mijn mailadres is terug te vinden op mijn hoofdpagina over genealogie die je via mijn naam hieronder kan bereiken.


Lijsten volgens registratienummer

Index op registratienaam

Index op persoonsnaam

Geraadpleegde bronnen


Nand Staes-Beyen Versie: 2024-01-30