Klikněte pro rozbalení/sbalení všech poznámek Klikněte pro rozbalení/sbalení všech dalších detailů Skrýt tento rámec

Fojti na frýdeckém panství 

Vlastivědný časopis Muzea Těšínska
Zdrojem citované informace je jiný publikovaném od Muzeum Těšínska v Muzeum Těšínska <http://www.muzeumct.cz/tesin/tesinsko/tesinsko.php> (Ref: Ident. číslo ISNN 0139-7605) Autor/původce je Miroslav Kroček., citace je považována za vedlejší zdroj (data oficiálně zaznamenaná někdy po události).
  • Poznámky ke zdrojům
      z http://www.muzeumct.cz/tesin/tesinsko/tesinsko.php

      ČASOPIS TĚŠÍNSKO
               
      V roce 1957 začalo muzeum v Českém Těšíně vydávat vlastivědný časopis Těšínsko, kde byly zveřejňovány výsledky vlastivědného bádání, přehledy kulturního dění. Od té doby vychází časopis nepřetržitě 4x ročně. Přináší zajímavé a vědecky hodnotné články a obrazový materiál z oblasti společenských a přírodních věd a sehrává v této národnostně smíšené oblasti významnou úlohu.

      Časopis Těšínsko začal vycházet především zásluhou doc. dr. Andělína Grobelného, CSc. ze Slezského ústavu v Opavě a vlastivědných pracovníků Ladislava Báči, Bedřicha Havlíčka, Karla Gaury, Vladislava Baďury, Huberta Laštůvky. V současné době je výkonným redaktorem doc. dr. Rudolf Žáček, Dr., ředitel Slezského ústavu SZM v Opavě a prorektor Slezské univerzity v Opavě. Členy redakční rady jsou: PhDr. Karel Bogar, Doc. dr. Mečislav Borák, CSc., Vlasta Byrtusová, Doc. dr. Dan Gawrecki, CSc., Doc. dr. Blažena Gracová, CSc., PhDr. Dušan Janák, Dr., Prof. dr. Zdeněk Jirásek, CSc., PhDr. Jaromír Kalus, RNDr. Jiřina Kábrtová, Doc. dr. Irena Korbelářová, Dr., Doc. dr. Pavel Kouřil, CSc., PhDr. Karel Müller, dr. Zbyšek Ondřeka, Doc. dr. Radim Prokop, CSc., Mgr. Jiřina Veselská, Doc. dr. Rudolf Žáček, Dr.

      Péčí redakční rady je v časopise Těšínsko zachycena minulost i současné dění, přírodní poměry, jazykové zvláštnosti, specifika lidové kultury, zajímavé osobnosti, kulturní památky a zajímavosti z obcí, ležících na území historického Těšínska. V roce 1976 byl vydán I. díl „Bibliografie časopisu Těšínsko“, který obsahuje záznamy o článcích a studiích, publikovaných od r. 1957 do r. 1974. Druhý díl z roku 1984 obsahuje anotované záznamy z let 1975-1984. Bibliografii I. a II.dílu zpracovala Mgr. Jiřina Veselská.


Tato stránka je uvnitř rámce. Pokud chcete vidět celou zprávu nebo index příjmení nebo souhrnou zprávu.
Rodinný genogram.



Copyright © 2011 GenoPro Inc. Všechna práva vyhrazena.